İÇİNDEKİLER
Klima arızaları birden fazla sebepten ortaya çıkmaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan klimalar, oldukça kullanışlıdır ve kullanımı kolay cihazlardır. Özellikle marka klimaların kullanımı son dönemlerde bir hayli yaygınlaşmıştır. Fakat ortada bir sorun vardır. Bu sorun da klimaların ihmal edilmesi. Klimalar sonsuza dek düğmesine basınca sorunsuz çalışan cihazlar değillerdir. Aslına bakarsanız hiçbir elektronik alet sonsuza dek sorunsuz çalışamaz. Elektrikli cihazlar sıklıkla bakıma ihtiyaç duyar. Klimalar da buna dâhildir. Bakım ihmali sonucu klimalar çeşitli arızalar vermektedir. Hatta bir müddet sonra kullanılamayacak duruma da gelebilmektedir. Özellikle yaz aylarında klima arızalarının artması ihtimali daha fazladır. Bunaltan sıcaklardan kaçış yolu olarak klimalar fazlasıyla kullanıldıkça ve bakım ihmali oldukça arızalanmaya yatkınlıkları çok daha fazla olmaktadır.
Klima Arızalarının Sebepleri
Klima arızaları arasında genel olarak görülen arızaları aşağıda verdik.
- Klimanın Hava Vermemesi veya az hava vermesi
- Fanın çalışmaması durumu
- Soğutma ve Isıtmanın yeterince yapılmaması
- Sistemin kısa devre yapması
- Motor arızalarının oluşması
- Klimanın gürültülü şekilde çalışması
- Elektrik kaçağı vb. sorunlar ortaya çıkması
- Klimanın çeşitli nedenlerle su akıtması
- Sensörde oluşan arızalar
- Gaz kaçağı olması
- İç veya dış ana kart arızaları
- Klima çalıştığında sigorta atması
- Klimanın soğutmaması
Bu gibi durumlarda yapılması gereken şey klima servisinin çağırılması ve arızanın uzmanlar tarafından kontrol edilmesidir.
Klima Servisi Tarafından Çalışmayan Klimanın Kontrolü
Klima arızaları arasına klimanın çalışmıyor olması da eklenebilir. Kumanda ile klimayı açmaya çalıştığınızda klimanın çalışmadığını anladıysanız; üstelik ekrandaki ışıklar da yanmıyorsa, yapılması gereken ilk şey klimanın sigortasının açık olup olmadığına bakmaktır. Daha sonra kumanda piller kontrol edilir. Buna rağmen klima çalışmıyorsa kumandanın arızalı olduğu anlamına gelebilir. Bu yüzden önce kumandanın iskeleti değiştirilir, bu çözüm olmadıysa kumanda başka bir kumanda ile değiştirilerek çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Kumandada herhangi bir arıza olmadığı tespit edilirse ve manuel düğme ile klima da çalışıyorsa, klimanın alıcı gözünde sorun olabilir. Bu da servis tarafından onarılması gereken bir durumdur.
Klimanın Isıtma Soğutma/ Yapmaması Sonucu Yapılacak Kontroller
Klima arızalarının başında, klimanın ısıtma/soğutma yapmaması gelmektedir. Bu durumda öncelikle klima filtresinin temiz olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır. Filtrenin kirli olması durumu varsa, klima servisi tarafından temizliği yapılmalıdır. Fakat öncesinde düzenli şekilde klima bakımı yaptırılmadıysa, bu durumu filtreyi temizlemek de çözmeyebilir. İç ve dış ünitelerin serpantin adı verilen kısmında tıkanma meydana gelmiş olabilir. Klima servisimizin izlediği adımlara bir bakalım.
Klima çalıştırıldıktan bir süre sonra iç ünite çalışıyor dış ünitenin çalışmadığı fark edildiyse sorun dış ünitededir.
Eğer dış ünite çalışıyor, iç ünitede soğutma/ısıtma gerçekleştirilmiyorsa klimanın sistemindeki gaz oranı azalmış veya bitmiş olabilir. Klimadaki gaz basıncı ölçümü yapılmalıdır.
Klimada dış ünite sorunsuz çalışıyor, gaz basınçları da normal durumdaysa; iç ünitedeki sensörler arızalı olabilir. Veya EEV genleşme valfi adındaki bölümde arıza oluşmuş olabilir.
Klima Su Damlatıyor veya Su Kaçırıyorsa Yapılacak Kontroller
Klima çalıştığında su damlatıyor veya su kaçırıyorsa bu durum oldukça büyük problemlere yol açabilir. Bu tarz bir durumda acilen klima servisi aranmalı ve klimanın onarımı servis tarafından yapılmalıdır. Bu gibi klima arızalarını, kişi kendisi çözmek için uğraşmamalıdır. Uzmanlar tarafından kontrol edilip onarılması gereken bir durumdur.
Peki, klima neden su damlatıyor veya su kaçırıyor olabilir? İşte sebepleri:
- Klimadaki gaz oranı fazla veya az olabilmektedir
- İç ünite kısmı dengesiz bir şekilde olabilir
- İç ünitede eğim yanlış olabilir
- İç ünitedeki petek oldukça kirlenmiş olabilir
- Drenaj hortumu tıkanmış, kırılmış, yıpranmış veya yırtılmış olabilir
- İç ünite gövdesinde çatlama meydana gelmiş olabilir
- Drenaj hotumu dengesiz olabilir
- İç ünitedeki fan bozulmuş olabilir. Arızalı olabilir
- İç ünitede buzlanma oluşmuş olabilir
Klima arızası fark edildiğinde, klima servisine haber verilmelidir.