İÇİNDEKİLER
Günümüzde en çok kullanılan beyaz eşyalardan birisi şüphesiz ki evlerimizdeki buzdolaplarımızdır. Peki bu muhteşem makineleri tanıyor muyuz? Buzdolabı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda yeterli hassasiyeti gösteriyor muyuz?
Buzdolapları yüz yılı aşkın bir süredir evlerimizde; mutfaklarımızda en baş köşede durmaktadır. Bu makineler oldukça özel ve karmaşık sistemleri sayesinde yiyeceklerimizi uzun süre boyunca taze ve bozulmadan saklamamıza yardımcı olur.
İçerisinde bulunan karmaşık buhar yoğuşmalı sistemi sayesinde oldukça düşük soğukluklarda yiyecekleri tutabilmektedir. İçinde barındırdığı özel gaz sayesinde yoğuşup gaz haline gelir ve tekrar likit haline dönüşerek tepkime sağlar. Gazın bu özelliği cihazın iç kısmını soğutmaya haliyle de dışarıya bir ısı yaymaktadır. Bu işlem olurken tabi ki dolabın içindeki sıcak hava soğur ve yoğuşurken ortaya çıkan soğuk hava aralarında ısı alışverişi yapar ve dolabımızın içi her zaman ayarladığımız sıcaklıkta sabit şekilde soğukluğunu korur.
Buzdolabı kullanırken aslında mantık çok basittir. Siz sadece derecesini ayarlarsınız ve o kendi kendine soğutur. Evet durum böyledir ancak sizin de dikkat etmeniz gereken bazı durumlar var ki bu durumlara dikkat edilmediği zamanlarda buzdolabınız soğutma işlemini tam yapamaz. Hatta ve hatta soğutma işlemini tam yapamamanın yanında ayrıca arıza vererek size ekstra bir maaliyet çıkarabilir.
Bu gibi durumların başınıza gelmemesi için buzdolabı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda hassas olmalısınız. Aksi takdirde buzdolabınız tamamen kullanılamaz hale dahi gelebilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Buzdolabının görevini doğru ve eksiksiz şekilde çalışabilmesi için bazı konularda dikkat edilmesi gerekir. Bunlara örnek vermek gerekirse:
Buzdolabının Kapağının Kapalı Tutulması
Buzdolabının kapağının tutulması buzdolabının ısı kaybetmemesi açısından oldukça önemli. Vakumlu kapak ve fitilleri sayesinde buzdolabı her zaman kendini dışarıya sıfır ısı verecek şekilde korur. Burada kullanıcılara düşen ise buzdolabının kapağını kapattıklarından emin olmak ve uzun süreli açık bırakmamaktır.
Buzdolabının İçerisindeki Hava Deliklerinin Kapatılmaması
Buzdolaplarının içeresinde motorda oluşan soğuk havayı buzdolabının içeresine ileten ve buzdolabının soğutmasını sağlayan hava kanalları vardır. Bu hava kanalları ile taşınan hava buzdolabı içerisine eşit dağılarak soğutmayı maksimum dereceye çıkarır. Bu yüzden bu hava kanallarının üzerine onları tıkayacak bir şeyler koymamak oldukça önemlidir. Herhangi bir hava kanalı tıkanmasında buzdolabınız soğutma görevini tam anlamıyla yerine getiremeyebilir buzdolabı arızaya geçebilir.
Bozulan Yiyeceklerin Buzdolabından Atılması
Buzdolabının içerisindeki sebze, meyve ve diğer gıdalar bazen raf ömrünü doldurduğu için bozulabilir. Böyle bir durumda en önemli şey bu ürünlerin daha fazla buzdolabında tutulmamasını sağlamaktır. Çünkü buzdolabında tutacağınız bozulmuş ürünler gerek koku gerek ise bakteri üremesi konusunda başınıza dert açabilmektedir.
Buzdolabı Temizliğine Önem Vermek
Buzdolabı temizliği de yine buzdolabımızın ve yiyeceklerimizin hijyeni bakımından oldukça önemlidir. Temizlenmemiş bir buzdolabı içinde kötü koku oluşumu ve hatta bazı bakteri oluşumu meydana gelebilir. Bu da hem sağlık açısından hem de buzdolabınız açısından oldukça tehlikelidir.
Buzdolabı temizliği buzdolabınızın çalışma sistemlerine de etki edebilir. Temizlenmeyen bir buzdolabından oluşan kir ve kalıntılar buzdolabının kanal sistemini engelleyerek soğutma yapmasını engelleyebilir.
Ayrıca buzdolabında bulunan kapı fitillerinin sürekli temiz kalması önemlidir. Kapı tam olarak vakumlayarak kapanması için ısı kaybı olmaması için kapı contaları her zaman temiz olmalıdır. Kapı fitilleri arasında kalan boşluktan dolayı buzdolabı içindeki ısı yükseleceği için kompresör daha fazla çalışır ve elektrik tüketimi yükselir. Öte yandan Kompresör motoru daha fazla çalışmasından sebep ömrünü erken yitirebilir.
Buzdolabı Yerleşimi
Buzdolabını yerleşeceği yer çalışma ve uzun ömürlü olması açısından oldukça önemlidir. Özel bir gazlı çalışma sistemine sahip buzdolapları cihazın iç ortamını soğutmaya çalışırken, cihazın arka kısmında bulunan Kompresör motor ve kondansörü ısınır. Bu ısıyı uzaklaştıramaz ise cihaz fazla eletrik tüketir ve parçalar daha kısa ömürlü olur.
Buzdolabı yerleşimde motor ısısını atabilmesi açısından cihazın arkasında, üstünde veya yanında ortalama 10 cm (bir karış) boşluk bırakmak önemlidir.
Buzdolabı İç Düzeni (İstifleme)
Buzdolapları içinde bulunan bir evap yardımıyla soğukluğu yaymaya çalışırlar ve iç fan motoru sayesinde bu soğukluğu buzdolabının tüm bölgelerine iletmeye çalışır. Gereğinden fazla doldurulan buzdolabı soğuk havayı dağıtamaz ve arızaya davet açar. Bu yüzden rafları oldukça seyrek tutmak gerekir ve buzdolabını doğru istiflemek gerekir. Buzdolabı İç düzeni nasıl olmalıdır hakkındaki yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Standart buzdolabında dondurucu bölmesine daha yakın olan raflar her zaman daha soğuktur. Bu nedenle et, balık, tavuk gibi gıdalar dondurucu bölümüne yakın olmalıdır. Sebze ve meyveler ise sadece serin bir ortamda bulunması gerektiğinden dondurucu bölümüne en uzak rafta olmalıdır.
Buzdolabı İç Isısı
Buzdolabının iç ısısına dikkat edilmeli ve mevsime göre gerektiğinde değiştirilmelidir. Bunun da nedeni hem enerji tasarrufu hem de buzdolabı ömrüdür. Havalar soğuduğunda kış şartlarında yüksek derecelerde kullanarak buzdolabınızın daha kolay soğutma yapmasını ve fazla enerji harcamamasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda yazın da ısıyı oldukça düşürerek ürünlerin bozulmasını engelleyebilirsiniz. Bu sayede kışın ödediğiniz elektrik faturasında gözle görülür bir fark olabilir.
Bu noktalar buzdolabı için oldukça dikkat edilmesi gereken konulardır. Buzdolabı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler listesinin hem sizin ve yiyeceklerinizin sağlığı hem de buzdolabı ömrünü uzatması açısından başında yer alır.