
Bayrampaşa, istanbul ilinin avrupa yakasındadır. Doğusunda Eyüp, Güneyinde Zeytinburnu, Batısında esenler, kuzeyinde Gaziosmanpaşa ilçesi vardır.
Bayrampaşa, özellikle 70’li yıllardan itibaren hızla gelişmiş bir semttir. 1950’lere kadar bağlık bahçelik bir mesire yeri olan bu yörede 1927 yılında gelen bir grup balkan muhaciri bağcılık yapmış, yöredeki bağlar numune bağları adıyla şöhret bulmuştur.
Bayrampaşa ilçesinin bulunduğu kesim, 1980’lere kadar “sağmalcılar” adıyla tanınıyordu. 1970 yılında, vaktiyle mimar sinan tarafından istanbul’ a su sevki için döşenmiş olan kanallara yeni inşatların kanalizasyonlarının bağlanması sebebiyle kolera salgını çıktı. Bir süre sonra sağmalcılar adının ‘kolera’ ile meşhur olduğu düşünülerek semte bayrampaşa adı verildi.
Yeni İstanbul otogarı, Forum İstanbul, Büyükşehir parkı ve hafif metronun bayrampaşa, sağmalcılar ve kartaltepe istasyonu bu ilçemizin sınırları içindedir. Yüzölçümü 8 kilometrekaredir. altıntepsi, cevatpaşa, ismetpaşa, kartaltepe, kocatepe, muratpaşa, orta, terazidere, vatan, yenidoğan ve yıldırım adlarında 11 mahallesi bulunmaktadır.
Maltepe askeri hastanesi, ilçede bugüne kadar gelmeyi başarmış ön önemli tarihi yapılardan biridir. kanuni sultan süleyman döneminde mimar sinan tarafından inşa edilen su terazileri ve su maslaklarından çok az iz kalmıştır.
Bayrampaşa Cezaevi ya da eski adıyla Sağmalcılar Cezaevi, 1968 ve 2008 yılları arası Türkiye’nin İstanbul ilinin Bayrampaşa ilçesinde hizmet veren bir cezaevidir.
Türkiye’nin en büyük cezaevlerinden biri olan Bayrampaşa Cezaevi’nin yapımına 1956 yılında başlandı ve 1968 yılında hizmete girdi.[1] Açılışından sonra, Sultanahmet Cezaevi’nde bulunan hükümlü ve tutuklular’da buraya taşındı. 120.000 m² alana kurulan Cezaevi, 2000 yılındaki Hayata Dönüş Operasyonu’nda 12 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybetmesiyle anıldı.[2] Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’nın, “çağdaş standartlara uymayan kötü bir imaja sahip olan eski cezaevlerini kapatarak, tutuklu ve hükümlülerin yeni inşa edilen modern cezaevlerine taşınmasını” amaçlayan çalışmalar kapsamında kapatılması kararlaştırıldı.[1] Karar doğrultusunda, cezaevindeki 5.500 tutuklu ve hükümlü başka cezaevlerine nakledildi.[1] 18 Temmuz 2008 tarihinde törenle kapatıldı.[3] Şu an Bayrampaşa Cezaevi alanında toplu konut, hastane, okul, cami, vb. yapım faaliyetleri hala sürmektedir. Cezaevi’ndeki hükümlü ve tutuklular ile infaz koruma memurlarının senaryosunu yazıp oynadığı Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım adlı film 2008 yılında gösterime girdi.
1970 yılında tarata dayanan bir ekonomisi olan Bayrampaşa, 1970 sonrası hızlı kentleşmeye bağlı yoğun göç, ekonomisi sanayi ve ticaret piyasasında bir ilçe gerçekleşmiştir. Ağır bir Factoryisi olmayan Bayrampaşa’da, sanayi; yedek parça, otomobil tamiri, kalıpçılık, elektrik elektronik parça hizmetleri, hırdavat ürünleri, plastik döküm, soğuk demir işlemesi, talaşlı üretim, tekstil gibi alanlara yönelmiştir. Gününüzde Bayrampaşa’da tarım alanı mevcut değildir.
Bayrampaşa’da, 1 devlet ve 4 özel olmak üzere toplam 5 hastane bulunmaktadır. Bu hastanelerin toplam yatak kapasitesi 250’dir. Sağlık Grup Başkanlığı’na bağlı 3 Sağlık Ocağı, 2 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi, 1 Verem Savaş Dispanseri mevcuttur. 1 adet semt polikliniği ve dispanser hizmet verilir. Ayrıca 12 özel poliklinik mevcuttur. Öte yandan Bayrampaşa Belediyesi tarafından açılan, Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Sağlık Hizmetleri Birimi vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmak.